
Kansallispuistoja mä metsästän:
Lauhanvuori ja Kauhaneva-Pohjankangas
Martti Komulainen, teksti ja kuvat © KUVAjaLUONTO.com
Julkaistu 27.7.2019
Keräilen kansallispuistoja. Aika monta on käyty, mutta monta käymättäkin: niukasti yli puoleen (22) olen tutustunut kaikkiaan 40:stä kansallispuistosta . Miksi ihmeessä? No, kansallispuistoissa näyttäytyy Suomen luonnon monet kasvot ja siellä on retkeilyinfra valmiina polkuineen, nuotiopaikkoineen ja huusseineen. Helpohko ja mielekäs tapa retkeillä ja kokea Suomen luonnon kauneus ja monimuotoisuus.
Viimeisen lomaviikon ohjelmassa oli "hoitaa" eteläisellä Pohjanmaalla Lauhanvuoren sekä Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistot. Kahden päivän ja yhden yön retki. Turusta ajomatkaa vajaat neljä tuntia joten päiväseltään ei ole mielekästä. Ja muutenkin kriteerini kansallispuistokeräilyssä on tutustua kulloiseenkin kohteeseen kunnolla eikä vain napata selfie opastetaulun luona.
Muinaisrantoja ja valoisia männiköitä
Yhden pysähdyksen taktiikalla Lauhanvuoren äärelle. Mutta ennen sitä vielä pullakahvit Muuurahaisen kylässä, Lauhanvuorentien alussa paikallisvoimin ylläpidetyssä viehättävässä kesäkahvilassa, josta nappasin tuoreet kartat. Myynnissä oli myös paikallistuotteita. Samalla sain infoa alueesta, jota markkinoidaan myös Unescon Geopark -alueena. Geopark esittelee muinaisen poimuvuoriston kehittymistä avaraksi suo-harjumaastoksi.
Yksi vaikuttavimmista geologisista kohteista Lauhanvuoren kansallispuistossa on Kivijata (pirunpelto) eli muinaisranta, joka on muodostunut jääkauden päätyttyä sulavan jäätikön rouhiessa kallioita ja rantavoimien kasatessa aineksia vallimuodostumaksi. Muinaiset rantavallit kiertävät kehämäisesti Lauhanvuorta.
Kivijatan nelisen kilometriä kiertävän polun jälkeen illan tullessa suuntasin Spitaalijärven leiripaikalle, josta hyvin nukutun telttayön jälkeen lähdin seuraavana päivänä itse
Lauhanvuorelle.
Lauhanvuoren kansallispuisto
-
Perustettu: 1956
-
Pinta-ala: 22 km2
-
Sijainti: Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa: Kauhajoki, Isojoki ja Honkajoki
-
Kangasmetsiä, järviä, Kivijata
https://www.luontoon.fi/lauhanvuori



Lauhanvuoren kansallispuistosta valtaosa on valoisaa mäntykangasta. Kangasmaitikat kukkivat valtoimenaan kukkamerenä. Luontopolulla esiteltiin mm. Muinaisia rantavalleja, jotka pystyi hyvin hahmottamaan maastossa porrasmaisina tasanteina.


Kivijata, Lauhanvuoren kansallispuisto
Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto
-
Perustettu: 1982
-
Pinta-ala: 67 km2
-
Sijainti: Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa: Kauhajoki ja Karvia
-
Keidas- ja aapasoita, kangasmetsää, vanha keskiajalta periytyvä yhdystie Kyrönkankaantie
https://www.luontoon.fi/kauhaneva-pohjankangas
Aapasuon värikylläisyyttä
Pikkukuovin ääntely tervehtii Kauhanevan näkötornin liepeillä. Näkötornista avautuu upea näkymä allikoiden kirjavoimaan suomaisemaan.
Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa tavataan sekä eteläsuomalaista keidassuota eli kohosuota että myös enempi pohjoiseen Suomeen liitettävää aapasuota. Aapasuolla keskusta on laitaosia alempana ja on siksi ravinteikkaampi sen saadessa vettä ja ravinteita ympäröiviltä alueilta kun taas keidassuon keskusta on sadeveden varassa.
Kiersin noin 5 kilometrin Kauhalammen kierroksen. Paljon muita polkuja ei puistossa olekaan. Silti polulta ja näkötornista saa hyvän tuntuman soiseen alueeseen.
Kauhanevalla silmiinpistävää oli sydänkesästä ja helteestä huolimatta allikoiden rantamien värikylläisyys. Suonrantaheinikko/-saraikko säihkyi vihreyttä. Se yhdistyneenä allikoihin ja puustoisiin jänteisiin hiveli ainakin minun silmiäni, soiden ystävä kun olen.
Vaikkakin pienehkö ja polkuverkostoltaan vaatimaton kansallispuisto, on Kauhanevan-Pohjankankaan puisto ehdottomasti tutustumisen ja käymisen arvoinen. Puiston läpi kulkee myös vanha keskiajalta periytyvä Kyrönkankaan yhteystie Hämeenlinnan ja Vaasan välillä.


Kauhanevan näkötorni vankkaa pohjalaista tekoa.